Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zzp'ers zijn zorgaanbieder en

Zzp'ers zijn zorgaanbieder en bepalen zelf hun professionele ruimte

zorgaanbieder Aug 30, 2022

Zzp‘ers zijn zorgaanbieder 'in hun eentje'. Daardoor kunnen zij hun professionele ruimte zelf bepalen. Dat is een groot pluspunt, vooral nu de zorg op zijn grondvesten schudt. In tijden van krapte is er veel meer vraag gekomen naar de autonomie, vakbekwaamheid en professionele ontwikkeling van zorgverleners. Zzp'ers zijn dat al gewend. Wat doen zzp'ers nu al om hun professionele ruimte in te nemen?

Wat zijn voordelen van de eigen verantwoordelijkheid als zorgaanbieder?

Dat zzp'ers zorgaanbieder zijn in hun eentje is nog onvoldoende bekend. Het beeld over zzp'ers in de zorg komt vaak niet overeen met de praktijk én met de huidige wetgeving rondom zzp'ers in de zorg. Hoewel er wordt gedacht dat zzp'ers plezierzoekers zijn voor een hoog tarief, zijn het in werkelijkheid harde werkers. Zij zijn vaak goed geïnformeerd over wetgeving, dragen de eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun zorgverlening, hebben actuele kennis en houden zichzelf bevoegd en bekwaam. Ondanks dat 95% van de zorgmedewerkers die de stap maakt, vrijwillig kiest voor een bestaan als zzp'er, wordt gedacht dat het voor de meesten een gedwongen keuze is. Dat klopt dus niet. Wat zijn de voordelen van zelf zorgaanbieder zijn  in de praktijk van zzp'ers in de zorg?

Zzp‘ers in de zorg staan dichtbij cliënten als ‘zorgaanbieder in hun eentje’

Zorgbehoeften van cliënten zijn onontkoombaar voor zorgverleners, ook als er geen ‘tijd’ in de zorg lijkt te zijn. Omdat zzp‘ers zichzelf organiseren en sturen, maken zij ook zelf keuzes samen met cliënten. Dat maakt hen slagvaardig. Daar komt bij dat de meeste zzp'ers meer dan 10 jaar werkervaring hebben, zelf een breed takenpakket in kunnen vullen of kunnen besluiten er een andere zorgverlener bij te halen. Omdat zzp'ers in de zorg  'zorgaanbieder' onder de Wkkgz zijn, weten zij wat ze moeten doen voor goede en veilige zorg.

Hun eigen deskundigheid 100% inzetten, is het uitgangspunt voor zzp'ers in de zorg

Zzp ‘ers in de zorg doen opdrachten die goed aansluiten bij hun deskundigheid én uitdagend zijn. Zij voeren hun opdrachten naar eigen inzicht uit en spelen in op wat goed werkt of beter kan. Dat bepalen zij zelf en ontvangen daarvoor geen instructie van hun opdrachtgevers. Zij gebruiken hun kennis en vaardigheden naar eigen inzicht. En eigenlijk willen de meeste zorgverleners in dienstverband dat ook. Als een werkgever daar geen interesse voor heeft, is dat een belangrijke reden  voor de overstap naar zzp-schap. Via diverse onderzoeken komt de beweging van zorgmedewerkers in dienstverband steeds beter in beeld.

Werken voor verschillende opdrachtgevers en sectoren maakt zzp'ers veelzijdig en flexibel inzetbaar 

Het blijkt dat zzp'ers in de zorg op de inhoud van hun werk variabele keuzes maken als ze die ruimte hebben. Zo werken zzp zorgverleners die normaal gesproken in het ziekenhuis opdrachten uitvoeren, ook weleens in de thuiszorg. Een ander voorbeeld is een zzp'er die in de GGZ werkt en ook opdrachten doet in verpleeghuizen. De brug tussen de GGZ en een verpleeghuis zit hem in het moeilijk verstaanbare gedrag van cliënten in beide sectoren.  Werken in verschillende sectoren doen zzp'ers om meer uit hun vak te halen . Zzp'ers in de zorg leggen dus zelf verbanden over sectoren heen, met hun eigen vak als verbindend element. Dit geeft hen een bepaalde mate van veelzijdigheid en flexibiliteit.

Zelf investeren in professionele ontwikkeling hoort bij zorgondernemerschap 

Volwaardig zorgondernemerschap vraagt veel investering, aanvullende kennis en praktisch ondernemerschap.  Omdat zzp'ers zorgaanbieder in hun eentje zijn, hebben ze dat zelf in de hand.  Zij plannen en investeren in bij - en nascholing. Ook  organiseren ze  intervisie om van de resultaten van  hun zorgverlening te leren en die te verbeteren. Door hun eigen regie over de inhoud van deskundigheid,  kunnen goed aansluiten bij eigen interesses. Uiteindelijk doen zzp‘ers dit allemaal om goede en veilige zorg te bieden én zorg te verlenen die goed bij hun kwaliteiten past.

Meer weten over het opbouwen van jouw zorgorganisatie?

Wil je meer informatie over het opbouwen jouw zorgorganisatie, kijk dan naar de mogelijkheden die we bieden op ZZP-erindezorg.nl.  Je onderneming inrichten wordt makkelijker met de juiste informatie. Onze online traininggratis webinarsmaandupdates en honderden artikelen helpen je verder. Als de aanpak  van jouw zorg - en dienstverlening vast wil leggen in een kwaliteitssysteem, bekijk dan ons Wtza abonnement . Dat bied je een basis kwaliteitssysteem en aansluiting op een klachtenregeling.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg