Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
Het bruto netto verhaal

Het bruto netto verhaal voor zzp in de zorg. Hoe zit het?

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Apr 28, 2021

Het bruto netto verhaal voor zzp in de zorgVeel zorgprofessionals overwegen de overstap te maken van loondienst naar zzp. Het idee is dat je daarmee beter verdient en netto meer overhoudt. In dit artikel ga ik nader in op het bruto netto verhaal voor zzp in de zorg. Hoe zit het?

Van bruto omzet..

Als zzp in de zorg wil je graag ondernemer zijn in de ogen van de Belastingdienst. Je hebt een uurtarief en daarmee breng je jouw werkzame tijd in rekening. Het geld dat je ontvangt is bruto omzet. Hier moeten jouw kosten nog vanaf, zodat je 'winst' overhoudt. Als jij voldoet aan de eisen van het ondernemerschap mag je een aantal aftrekposten in mindering brengen. Op die manier kom je van bruto omzet naar netto omzet.

Het bruto netto verhaal voor zzp in de zorg samengevat:

  • Ga uit van een uurtarief dat past bij zzp in de zorg;
  • De optelsom van jouw facturen is de omzet;
  • Na aftrek van kosten hou je winst over;
  • Voldoe je aan de eisen voor ondernemerschap? Dan mag je..
  • Over die winst aftrekposten in mindering brengen; 

.. naar netto inkomsten

Wat houd je nou netto onderaan de streep over als zzp in de zorg? Hoe werkt het bruto netto verhaal voor zzp in de zorg? Omdat je aftrekposten in mindering mag brengen, is het 'belastbare inkomen' een stuk minder dan bij jouw collega in een dienstverband het geval is. Via deze tool van Berekenhet kun je berekenen wat je netto overhoudt. Nadat je het uurtarief invoert en het aantal declarabele uren, kun je een bedrag opnemen voor kosten. Het urencriterium haal je als je meer dan 1225 uren hebt gewerkt in jouw bedrijf. Starterskorting is geldig voor zzp in de zorg die een aantal jaar actief zijn. De FOR is een voorziening voor pensioen waar niet vaak gebruik van wordt gemaakt. Als je de berekening vervolgens maakt krijg je een netto bedrag over het hele jaar. Deel dit door 12 maanden en zie wat je netto overhoudt.

Het bruto netto verhaal voor zzp in de zorg

Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op het uurloon van zzp'ers in de zorg, hoe je dat berekent en wat je overhoudt. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?