Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoger inkomen stijgt snel

Hoger inkomen stijgt snel als voorname beweegreden voor zzp

starten als zzp'er Dec 07, 2022

De behoefte aan een hoger inkomen stijgt snel als voorname beweegreden voor zzp in de zorg. Een tekort aan salaris dwingt zorgmedewerkers tot het organiseren van aanvullende inkomsten.

Behoefte aan hoger inkomen drijfveer zzp

ZZP-erindezorg.nl doet doorlopend onderzoek naar de instroom van zzp'ers. Met behulp van dit onderzoek proberen we een bijdrage te leveren aan het echte verhaal van de flexibilisering in de zorg. Waarom verlaten zoveel zorgmedewerkers het dienstverband? Ons onderzoek leverde onder meer op dat één op de tien zzp'ers een te klein arbeidscontract kreeg aangeboden. We weten dat er een groep zorgmedewerkers is die met de stap naar zzp armoede probeert te voorkomen. Toch kiest 95% van de groep zzp'ers vrijwillig voor het zzp-schap en blijkt het een heel ervaren groep zorgmedewerkers.

Binnen ons onderzoek valt op dat een hoger inkomen snel stijgt als voorname beweegreden voor zzp.

Beweegreden 'beter verdienen' stijgt 25%

Een jaar geleden gaf 45% van de ondervraagden aan dat beter verdienen een belangrijke reden was voor het starten als zzp'er in de zorg. Inmiddels is dit percentage gestegen naar 60%; een stijging van een kwart ten opzichte van vorig jaar. Op dit moment geeft 6 op de 10 startende zzp'ers aan dat de stap ingegeven is door een behoefte aan meer inkomen. Onze stelling was al langer dat een te laag loon, de groei van zzp'ers in de zorg stuwt. De zorgen over het inkomen zijn groot bij zorgmedewerkers in loondienst. Dit is nu ook terug te zien in de trend van beweegredenen naar zzp.

Zzp'ers in de zorg 'doen het voor het geld'

Een veelgehoord verwijt aan het adres van zzp'ers in de zorg is dat zij het zouden 'doen voor het geld'. Voor een steeds grotere groep blijkt dit het geval. Ingegeven door een tekort aan salaris. Ons beeld is dat steeds meer zorgmedewerkers de stap naar flexibel werken overwegen, om op die wijze gebruik te maken van marktwerking. We zien dit terug in de bezoekersaantallen op de website, de deelname aan ons webinar voor flexwerkers en de vele telefoontjes en ingezonden vragen die we beantwoorden. Op dit moment is er geen marktwerking voor schaarse zorgmedewerkers met dienstverband en tot het zo ver is, is zzp een logische optie.

Wil je starten als zzp'er in de zorg? Bijvoorbeeld in combinatie met jouw dienstverband? Start dan bewust en weloverwogen met behulp van ons stappenplan voor starters. Ben je bereid ons te helpen? Vertel dan hieronder waarom je de stap naar zzp maakt(e).

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg