Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderaannemer in je eigen

Onderaannemer in je eigen zorgorganisatie. Hoe zit het met meldplicht?

zorgaanbieder May 26, 2022

Samenwerkingsverbanden van zzp'ers in de zorg hebben vaak een gezamenlijke onderneming. In zo'n geval heb je twee soorten bedrijven. Jouw eigen eenmanszaak en de gezamenlijke onderneming. In zo'n geval ben je onderaannemer in je eigen zorgorganisatie. Hoe zit het met Wtza meldplicht en het voldoen aan de Wkkgz?

Samenwerken als zzp'er in de zorg

Veel zzp'ers in de zorg die met elkaar een netwerk vormen, kiezen ervoor om daar een onderneming van te maken. In zo'n geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor een maatschap of coöperatie. Zo'n gezamenlijke ondernemingsvorm heeft een eigen KvK nummer en bijvoorbeeld eigen statuten of een gezamenlijke overeenkomst. Hiermee wordt zo'n onderneming een 'georganiseerd verband' van meerdere zzp'ers. Op dat moment heb je als deelnemer in zo'n samenwerkingsverband twee zaken op orde te houden.

  • Jij bent zelf actief als zzp'er in de zorg en hebt zelf een aantal zaken op orde te houden;
  • De gezamenlijke onderneming is op zichzelf een zorgbedrijf en heeft ook te voldoen.

Het komt voor dat een zzp'er in zo'n geval onderaannemer is in een eigen (gezamenlijke) zorgorganisatie. Hoe zit het met meldplicht?

Lees ook: Verschillen tussen coöperatie en maatschap. Hoe zit het?

Hoe zit het met Wtza meldplicht en de Wkkgz?

Veel eisen die gelden voor zzp'ers in de zorg én (gezamenlijke) zorgorganisaties, komen uit de meldplicht Wtza en de kwaliteitswet Wkkgz. Sinds 1 januari 2022 is hier veel in veranderd, omdat vanaf dat moment ook onderaannemers in de zorg gezien worden als 'zorgaanbieder'. In het voorbeeld van een gezamenlijke zorgonderneming komt het dan dus neer op het volgende:

  • Ben je als zzp'er onderaannemer voor jouw eigen gezamenlijke organisatie? Dan heb je zelf meldplicht Wtza en moet je voldoen aan de Wkkgz;
  • Een georganiseerd verband van meerdere zorgverleners wordt gezien als een zorginstelling. Ook deze heeft meldplicht Wtza en moet voldoen aan de Wkkgz.

Samengevat hebben beide zorgondernemingen iets te doen. Zowel jij als solistisch werkende zorgverlener, als het gezamenlijke bedrijf moeten voldoen aan de wet.

Werk je met tien zorgmedewerkers of meer in hetzelfde samenwerkingsverband? Dan is niet alleen de meldplicht, maar ook de vergunningplicht van toepassing.

Wtza serviceabonnement voor zzp'ers in de zorg

Ben je onderaannemer in je eigen zorgorganisatie? Dan heb ook jij te voldoen aan de Wkkgz. Wil je voldoen aan de eisen die de Wtza en Wkkgz aan jou stelt? ZZP-erindezorg.nl is de serviceorganisatie voor zzp'ers in de zorg. Met ons abonnement krijg je alle gereedschap aangeboden die je nodig hebt om aan wet- en regelgeving te voldoen. Uitleg over ons Wtza abonnement vind je hier en jezelf inschrijven doe je hier.

Lees ook: Hoe voldoe je aan de Wkkgz?

Meer lezen?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg