Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Waar blijft de aanpak

Waar blijft de aanpak op de massale uitstroom uit de sector?

arbeidsmarkt Aug 29, 2023

Werkgevers zijn op zoek naar een effectieve aanpak om zzp'ers in de zorg terug naar een vast dienstverband te verleiden. Maar zzp'ers vertegenwoordigen slechts 6% van de zorgmedewerkers die het dienstverband vroegtijdig verlaten. Waar blijft de aanpak op de massale uitstroom uit de sector?

Zijn zzp'ers terug te verleiden naar vaste dienst?

De Telegraaf opent vandaag met het bericht dat zorgbestuurders proberen de zzp’er te verleiden weer in dienst te gaan. "Op verschillende plaatsen in het land wordt gezocht naar een oplossing waar iedereen blij van wordt." Het 'einde van de zzp'er in de zorg zoals we die nu kennen' zou in zicht zijn en daarom is er behoefte aan een alternatief, aldus werkgevers. De Rotterdamse Zorg haalt haar concept de Workflow aan; een regionale flexpool die het alternatief moet worden op zzp. Werkgevers in Zuidoost-Brabant komen aan het woord met hun regionale bemiddeling via FAIR. Beide concepten worden geplaagd door tegenslag. Er is nog geen zorgmedewerker ingestapt bij Workflow. FAIR heeft een tijdelijk concept dat niet meer werkbaar zou zijn vanaf 2025. Beide initiatieven richten zich op een waarneembaar verschijnsel van de uitstroom uit vast dienstverband: de zzp'er in de zorg. Maar de zzp'er vormt slechts 6% van de uitstroom uit dienstverband, zo bevestigden cijfers van het CBS vorige week.

22.000 zorgmedewerkers kiezen maandelijks voor andere sector

Iedere maand starten er 2500 zorgmedewerkers als zzp'er. Naar deze ontwikkeling gaat veel tijd, geld en energie vanuit werkgevers. Zorgbestuurders hebben last van marktwerking op de arbeidsmarkt en zijn kritisch op de ontwikkeling van zzp'ers in de zorg. Maar is het verleiden van de zzp'er in de zorg de meest zinnige besteding van tijd en geld? Cijfers van het CBS laten zien dat iedere maand 22.000 zorgmedewerkers het vaste dienstverband vroegtijdig verlaten en de zorgsector de rug toekeren. Zij gaan in een andere sector aan de slag en zijn verloren voor de sector. Het verbaast dat nog geen week na kritische cijfers vanuit het CBS, zorgbestuurders hun plannen voor zzp'ers nogmaals communiceren. Waar blijft de aanpak op de massale uitstroom richting andere sectoren? Het valt op dat koepels van werkgevers geen standpunt communiceren over wat hun plannen zijn na de desastreuze cijfers van vorige week. 

Behoud is belangrijker dan verzet

Wat ons betreft is het prioriteit dat we zoveel mogelijk van de 22.000 medewerkers behouden die vroegtijdig uitstromen naar een andere sector. Daar ligt de focus nu niet. De energie gaat vooral naar een aanpak om zorgmedewerkers die buiten een dienstverband werken in de zorg, weer binnen een dienstverband te krijgen. Is dat een verantwoordelijke besteding van middelen? Is behoud van zorgmedewerkers die de sector dreigen te verlaten niet belangrijker dan verzet tegen zorgmedewerkers die in de sector blijven werken? Dat 22.000 zorgmedewerkers iedere maand zonder slag of stoot de sector verlaten kan anders wat ons betreft. We starten deze week met het duidelijker communiceren van de alternatieven op een vast dienstverband. Dit past bij onze visie; een bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid en het behoud van zorgmedewerkers. 

ZZP-erindezorg.nl is een campagne gestart om zorgprofessionals in vaste dienst te wijzen op de mogelijkheden om anders te werken in de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg