Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Welke ondernemersvaardigheden zijn onmisbaar

Welke ondernemersvaardigheden zijn onmisbaar voor zzp‘ers?

Nov 08, 2022

Als ondernemende zorgverlener moet je van alle markten thuis zijn. Naast zorg verlenen, ben je ook verantwoordelijk voor een goede belastingaangifte, een informatieve website en een meerjarenplan voor je bedrijf. Dit zijn slechts drie voorbeelden van taken waar je als ondernemer mee te maken hebt. Wat moet je daarvoor in huis hebben? In dit artikel beschrijven we welke ondernemersvaardigheden onmisbaar zijn voor ondernemende zzp‘ers in de zorg.

Wat laat je zien met je ondernemersvaardigheden?

Met ondernemersvaardigheden laat je zien dat je een gezond bedrijf neer kunt zetten. Dat zie je bijvoorbeeld aan een verzorgde administratie, een goed bedrijfsplan en een gezonde financiële balans. Daarmee maak je duidelijk dat je een echte ondernemer bent. Je wordt er ook op beoordeeld. Niet alleen door opdrachtgevers, maar ook door de Belastingdienst en de Inspectie (IGJ). De Belastingdienst wil vooral weten of je wel een échte ondernemer bent. Ze kijken of je voldoet aan de 10 spelregels voor ondernemerschap. Als je die spelregels doorneemt, krijg je een idee welke ondernemersvaardigheden je nodig hebt.

Welke ondernemersvaardigheden zijn onmisbaar?

De vaardigheden die je als ondernemer moet hebben zijn nogal uiteenlopend van aard. Dat betekent dat je van alles moet kunnen. En soms kan een ander iets voor je doen. Maar ook als je iemand anders iets voor je doet, dan blijf jij degene die de inhoud bepaalt. Een boekhouder kan niet zonder jouw bijdrage. Jij controleert alles. Wat moet je kunnen?

Doelgericht denken over je bedrijf  

Dat is de vaardigheid om je bedrijfsdoelen te bepalen en hoe je die wil bereiken. Ook als het over de toekomst van je bedrijf gaat. Je beschrijft je doelen en de aanpak in je jaarplan en/of meerjarenplan. In zo'n plan laat je zien wat je gaat doen en hoe je dat voor elkaar wil krijgen. Maak dat plan niet alleen, maar zoek iemand die met je mee wil denken. Er altijd wel iemand in de buurt, die het leuk vindt om te helpen. Of trek een andere zzp 'er aan zijn of haar mouw om het samen op te pakken. Een format voor een jaarplan en een meerjarenplan vind je in het kwaliteitssysteem.

Digitale vaardigheden

Met deze vaardigheid kun je 'online' werken. Denk aan digitaal rapporteren, e-mailen en sociale media gebruiken.  gaat ook over beeldschermzorg, digitaal rekeningen betalen en de AVG-regels om gegevens over je cliënten te beschermen. En je hebt ook een website nodig om je bedrijf aan klanten voor te stellen. Ook dat hoort ook bij ondernemerschap en het vraagt weer een andere vaardigheid om die (te laten) maken. Voor onze abonnees hebben we  een checklist met eisen voor een website toegevoegd aan het kwaliteitssysteem.

Financiële vaardigheden

Deze ondernemersvaardigheid heb je nodig voor een financieel gezond bedrijf. Als ondernemer moet je grip hebben op je financiën. Heb je dat niet, dan liggen er problemen op de loer. Je moet naast je omzet, ook altijd uitgaan van financiële tegenvallers. Dat zijn onverwachte zaken zoals langdurend verzuim, hoge energiekosten of niet betalende opdrachtgevers. Als je daar geen rekening mee houdt, kun je financiële problemen krijgen. Je kunt ook altijd een belastingcontrole krijgen. Zorg dat je weet wat de Belastingdienst controleert en bereid je daarop voor.

Administratieve vaardigheden 

Iedere ondernemer is verplicht een administratie op te zetten. Als je die vanaf de start goed inricht, is het makkelijk om bij te houden. In de administratie zie je hoe het met je bedrijf gaat. Je ziet of je genoeg omzet hebt, voldoende uren maakt en te veel of te weinig uitgeeft. Dat kun je allemaal terugvinden in je administratie. Zo houdt je zicht op wat je omzet is en je winst of verlies is. Daarom is dit ook een onmisbare ondernemersvaardigheid.

Moet je alle ondernemersvaardigheden zelf hebben?

Ja en nee. Het is heel belangrijk dat je weet wat er moet gebeuren, maar bij de uitvoering kun je hulp zoeken. Maar onderschat jezelf ook niet. Onderzoek eerst wat je makkelijk afgaat en wat je moeilijk vindt. Ga aan de slag, vraag advies aan mensen om je heen en leer.  Zo kom je erachter welke taken je zelf kunt doen en wat je wil uitbesteden.

Wil je werk maken van jouw onderneming  dan raden we je onze online training tot zzp'er in de zorg aan. Hij maakt onderdeel uit van ons abonnement.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg