Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgorganisaties roepen op

Zorgorganisaties roepen op tot meer salaris en regulatie zzp inzet

arbeidsmarkt Dec 13, 2022

Zonder een eerlijk salaris voor zorgmedewerkers in vaste dienst, zal de inzet van zzp'ers verder doorslaan. Zeventien samenwerkende zorgorganisaties roepen de politiek en CAO partijen op tot maatregelen. De inzet en het tarief van zzp'ers moet gereguleerd worden.

Aantal zzp'ers 'onverantwoord hoog'

Samenwerkende zorgorganisaties in de provincie Brabant deden vorige week een oproep aan politiek, zorgverzekeraars en CAO partijen. Steeds meer zorgmedewerkers verlaten het dienstverband en worden zzp'er, omdat het salaris onvoldoende is om medewerkers in een dienstverband vast te houden. Het aantal zorgmedewerkers dat zich inmiddels in laat huren als zzp'er wordt volgens de zorgorganisaties 'onverantwoord hoog'. Percentages tot 20% aan zzp inzet zijn geen uitzondering meer. De zeventien zorgorganisaties roepen zorgverzekeraars en CAO partijen op tot meer salaris voor vaste medewerkers. Daarnaast moeten er op de inzet en het zzp in de zorg uurtarief maatregelen komen. Dit moet in samenwerking met intermediairs georganiseerd worden.

Welke zzp zorg maatregelen zijn op komst?

De maatregelen waar deze zorgorganisaties in hun persbericht om vragen, zijn dezelfde als de eisen aan zzp'ers binnen het Integraal Zorgakkoord. De aankomende jaren zijn er een aantal maatregelen op komst rondom zzp'ers in de zorg.

Uurtarief zzp stijgt sneller dan CAO-uurloon

De zorgorganisaties geven aan dat het zzp uurtarief sneller stijgt dan de CAO kan bijbenen. Het uurtarief van zzp'ers zou volgens de organisaties maar liefst 17% gestegen zijn binnen 9 maanden. CAO onderhandelingen en daarmee de stijging van salaris van vaste zorgmedewerkers zijn nog niet gecorrigeerd voor de 10% loonkloof uit 1999 en de 12,5% inflatie van het afgelopen jaar. De afstand tussen het inkomen vanuit vast dienstverband en het inkomen uit zelfstandig ondernemerschap loopt steeds verder op. Wil het salaris voor de VVT sector gelijk getrokken worden dan levert dit een kostenpost van € 1 miljard op. Tot dat moment doen de 17 samenwerkende zorgorganisaties een oproep aan zzp'ers om hun uurtarief niet te snel te laten stijgen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg