Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Werkvereniging stopt

Werkvereniging stopt: hervorming arbeidsmarkt komt er niet

arbeidsmarkt May 02, 2024

De Werkvereniging stopt. Oprichter Roos Wouters geeft aan dat de polder geen behoefte heeft aan echte hervormingen op de arbeidsmarkt. Na 15 jaar inzet, waarvan 7 jaar Werkvereniging, is haar enige logische conclusie dat de vereniging moet worden opgeheven.

Werkvereniging stopt: arbeidsmarkt blijft hangen in het verleden

Via een post op LinkedIn heeft oprichter Roos Wouters de opheffing van de Werkvereniging aangekondigd. Alhoewel een grote groep flexibel werkenden niet meer in een vast contract werkzaam is, blijft daar binnen de polder van werkgevers en werknemers weinig ruimte voor. Zeven jaar geleden richtte Roos Wouters om die reden de Werkvereniging op. Mensen die op een eigentijdse manier werken noemde zij 'Modern Werkenden'. Ook zzp'ers vallen binnen deze groep. "Het huidige stelsel is ingericht op mensen die veertig jaar bij dezelfde werkgever werken, maar wie voldoet daar tegenwoordig nog aan?" Wat haar betreft is het nodig om het stelsel drastisch te hervormen, maar die hervorming komt niet. Na 7 jaar inspanning via de Werkvereniging, trekt Wouters haar conclusies. "Oplossingen worden gezocht in het verleden. Iedereen moet terug in traditionele hokjes. Daarmee is onze lobby als parels voor de zwijnen," aldus Roos Wouters.

Werkvereniging kwam niet in positie binnen polder

De afgelopen jaren heeft de Werkvereniging meerdere malen geprobeerd om in positie te komen binnen de polder. Het doel was om voorbij dienstverband en zzp te kijken, een perspectief dat van toegevoegde waarde zou zijn op de traditionele wijze van kijken door werkgevers- en werknemersbonden. Zeker in de gezondheidszorg, waar zorgmedewerkers in loondienst hetzelfde willen als zzp’ers, is dit een relevante verbindende boodschap. De polder vermeed het positioneren van de Werkvereniging. Zo was er het moment dat de positie van zzp'ers binnen de SER betrokken moést worden en er zetels aan relevante organisaties zouden worden vergeven. De Werkvereniging schreef zich in voor een zetel, maar werd hiervoor afgewezen op basis van een huishoudelijke SER-regel. Ook solliciteerde Roos Wouters als kroonlid bij diezelfde SER, wat ook te spannend voor de polder bleek. Daarmee kwam de Werkvereniging niet in positie binnen de polder, net zoals zzp'ers zelf ook geen gelijkwaardige positie in de polder kregen. Het gevolg laat zich raden..

Vast dienstverband blijft de norm

Wat betekent dit voor jou als zzp'er? Ook al hebben 3 miljoen mensen - waaronder jijzelf - behoefte aan een andere manier van werken: het vaste dienstverband is en blijft de norm. Dat vaste dienstverband wordt onverminderd verdedigd door bonden van werkgevers en werknemers, verenigd binnen de Sociaal Economische Raad (SER). Dit orgaan werkt nauw samen met de politiek. Zo mocht de huidige minister van Sociale Zaken haar poging wagen om 400.000 zzp'ers schijnzelfstandig te verklaren en naar een gedwongen dienstverband te manoeuvreren. Ondertussen staan zzp belangenorganisaties machteloos bij een nieuwe zzp-wet en gaan de fiscale aftrekposten voor zzp'ers steeds verder achteruit. In het zzp dossier gaat het al lang niet meer over de positie van de zzp'er, maar vooral over het opwerpen van drempels om zzp'er te worden. Het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn zal veranderen. Met de Werkvereniging gaat het brede perspectief op wat werkenden willen, verloren.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg