Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Belastingdienst bezoekt VVT organisaties

Belastingdienst bezoekt VVT organisaties. Beoordeelt inzet van zzp'ers

buiten dienstverband Jan 25, 2022

De Belastingdienst is tegen de verwachting in toch zorgorganisaties in de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg gaan bezoeken. Op dit moment wordt de werkwijze tussen organisatie en zzp'ers in de zorg bij een of meerdere organisaties beoordeeld. De Belastingdienst bezoekt VVT organisaties. Wat betekent dit voor zzp'ers en zorgorganisaties? En hoe zit het dan met het 'sectorale toezicht'?

Wat is er aan de hand?

Koepel van werkgevers Actiz heeft in een nieuwsbericht aan haar leden bekend gemaakt dat de Belastingdienst zich bij een of meerdere leden gemeld heeft voor onderzoek. Het doel van het bezoek van de Belastingdienst is de beoordeling van de arbeidsrelatie tussen zorgorganisatie en zzp'er. Dit wordt een Wet DBA onderzoek genoemd. De Belastingdienst heeft binnen de zorg de ruimte gekregen om zorgorganisaties te bezoeken en te beoordelen hoe zij de afgelopen jaren omgegaan zijn met zzp'ers in de zorg. Daarnaast is er ook nog een webmodule. Hoe zit het precies?

Nu de kamermotie over de inzet van de webmodule in de zorg niet uitvoerbaar bleek, is de kans aanzienlijk dat er toch druk is komen te staan op de controle van zzp'ers in de zorg. Nu blijkt dat de Belastingdienst zich onder de wet DBA zich bij een of meerdere zorgorganisaties heeft gemeld.

Waarom is deze controle onverwacht?

Dat de Belastingdienst op dit moment zou gaan starten met de controle van organisaties op de inzet van zzp'ers, is onverwacht. Actiz is op zijn zachtst gezegd niet blij met deze ontwikkeling. Op dit moment hebben zorgorganisaties het topzwaar met corona en is het verzuim en zijn de tekorten hoog. Daarnaast was er een formeel overleg tussen ziekenhuizen, prive klinieken, VZN en de Belastingdienst gaande. Dit overleg was gestart vanwege het sectorale toezicht. Werkgevers, zzp belangenbehartigers en de Belastingdienst zouden het hebben over de inzet van zzp'ers.

Daarnaast is afgelopen september nog aangegeven dat het juist niet goed zou zijn om in bepaalde sectoren wel en bepaalde niet te gaan handhaven: “In dat kader is het niet gewenst om de handhaving stapsgewijs alleen in bepaalde sectoren te verruimen zoals voorgesteld in de motie. Het sectorgewijs afbouwen van het handhavingsmoratorium kan namelijk leiden tot meer onduidelijkheid, (rechts)onzekerheid en rechtsongelijkheid”.

Het lijkt er nu op dat er druk ontstaan is om toch nu al zorgorganisaties in een andere sector te gaan bezoeken. De Belastingdienst bezoekt VVT organisaties. Actiz pleit voor het stopzetten van onderzoek, aanwijzingen of handhaving, tenzij het om kwaadwillendheid gaat. 

Wat kun jij hiermee als zzp'er in de zorg?

Voor jou als zzp'er in de zorg is het enorm belangrijk dat je zo goed mogelijk aan de slag gaat met jouw zorgondernemerschap. Waarom? Omdat je met volwaardig zorgondernemerschap het verschil benadrukt tussen jou en een werknemer. Dat verschil is van enorm belang om 'buiten dienstverband' te blijven werken. Wil jij blijven werken voor opdrachtgevers als onderaannemer? Investeer dan in jouw zorgonderneming en grijp de Wtza en Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) aan om het verschil tussen jou en een collega in loondienst te onderstrepen. Het is onze verwachting dat werkgevers de aankomende periode veel meer aan gaan sturen op kwaliteitseisen voor zzp'ers. Bij ZZP-erindezorg.nl ondersteunen we zzp'ers met het voldoen aan de Wtza via ons Wtza abonnement.

Wat gaan zorgorganisaties doen?

Zorgorganisaties zullen steeds vaker zzp'ers gaan bevragen op hun onderscheidende kenmerken met iemand in dienstverband. De Wkkgz en Wtza zal belangrijker worden zo verwachten wij. Het is goed mogelijk dat werkgevers gezamenlijk vast gaan stellen waar zzp'ers in de zorg aan moeten voldoen. Hierbij zijn zorgorganisaties juist op zoek naar het verschil tussen dienstverband en zzp. Dat verschil ligt nu precies binnen de Wkkgz en Wtza.

Lees ook: Zorgorganisaties stellen weinig eisen aan zzp-ers in de zorg

Let op!

Alhoewel het van groot belang is dat zzp'ers in de zorg aan de slag gaan met de Wtza, bereiken ons signalen dat andere dienstverleners, beroepsorganisaties en zzp koepelorganisaties het belang van de Wtza juist klein maken. Dit doen zij uit angst om klanten kwijt te raken, omdat een klachtenregeling niet meer voldoende is. Enkele opmerkingen die wij via zzp'ers over dienstverleners voorbij horen komen:

  • "Sta je in het Zorgaanbiedersportaal? Dan ben je klaar.";
  • "Maak je geen zorgen! Je hebt alleen een plicht om je te melden!";
  • "Er wordt angst gecreëerd over de Wtza wet! Luister er niet naar";
  • "Je kunt de Wtza op allerlei manieren interpreteren.";
  • "Het is maar net hoe je ernaar kijkt, er is niet veel veranderd."

De Belastingdienst bezoekt VVT organisaties en dat betekent dat er juist alle reden is om met wet- en regelgeving aan de slag te gaan. Je hebt niet voldoende aan een klachtenregeling. Bouw aan het orde brengen van de Wkkgz eisen. Jouw opdrachtgever heeft daar behoefte aan.

Lees ook: De Wtza biedt 3 concrete kansen voor zzpers in de zorg

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg