Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Bemiddelaars in de zorg

Bemiddelaars in de zorg verenigen zichzelf: 'op weg naar gezonde vast / flex'

arbeidsmarkt flexwerken Dec 18, 2023

Drie bemiddelingsbureaus in de zorg hebben zichzelf verenigd in een landelijke brancheorganisatie en nodigen andere bureaus uit zich aan te sluiten. Zij hebben oud-minister Halbe Zijlstra bereid gevonden om de opstart van de Brancheorganisatie van Zorg Bemiddelaars (BZB) op zich te nemen. “Bemiddelingsbureaus zijn onlosmakelijk verbonden met de zorg, maar ze zitten niet aan tafel. Dat is hard nodig om de hoge uitstroom van zorgpersoneel te beperken en gezonde vast / flex verhoudingen te bereiken, aldus Zijlstra.

Stormachtige ontwikkeling bemiddelaars in de zorg

De flexibilisering in de zorg is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het aantal zzp’ers in de zorg is de afgelopen vijf jaar verdubbeld, naar zo’n 180.000 zelfstandigen. Als gevolg hiervan zijn er inmiddels honderden bemiddelingsbureaus binnen de zorgsector actief. “Het is voor opdrachtgevers niet eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Uiteindelijk willen we allemaal dat goede zorgverleners voor kwetsbare mensen blijven zorgen, maar hoe kies je voor een kwalitatieve bemiddelaar? Dat verschil willen we voor de zorg via de Brancheorganisatie van Zorg Bemiddelaars (BZB) gaan maken.”, aldus Zijlstra.

Onterechte kritiek op bemiddelingsbureaus

De afgelopen jaren is er met regelmaat negatief gesproken over het verdienmodel en de handelswijze van bemiddelaars in de zorg. De leden van BZB willen zich onderscheiden in de markt en helder maken dat zij een andere werkwijze hanteren. Halbe Zijlstra: “Onze leden staan voor eerlijke spelregels tussen zzp’ers, opdrachtgevers en hun bemiddelaars, waarbij goede zorg voorop staat. De leden van BZB zijn transparant over de manier waarop zij werken en zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol. Daar gaan we graag het gesprek over aan.”

Rol van werkgevers cruciaal voor goede vast / flex verhouding

De leden van BZB staan voor gezonde vast / flex verhoudingen bij hun opdrachtgevers, maar zien wel dat de rol van de werkgever hierbij cruciaal is. Momenteel stoppen maandelijks zo’n 25.000 zorgmedewerkers vroegtijdig met hun baan. Slechts 10% van hen keert als zzp’er terug in de zorg, de rest stroomt de sector uit. De bij BZB aangesloten bemiddelaars helpen bij het vullen van de gaten in het personeelsbestand, maar willen tegelijkertijd ook samen met de werkgevers in de zorg proberen meer personeel te binden en te komen tot een gezonde vast / flex verhouding.

Gezamenlijke maatschappelijke opgave

Een flexibele inzet van zo’n 10-15% van het personeelsbestand is gezond, maar BZB ziet dat zorgorganisaties hun vaste medewerkers onvoldoende vast weten te houden, waardoor zij steeds afhankelijker zijn geworden van externe flex. Dat is op de langere termijn geen houdbare situatie. Er ligt een grote maatschappelijke opgave op het aantrekken en behouden van de zorgcapaciteit, waarbij alle partijen een rol spelen. De bij BZB aangesloten bemiddelaars in de zorg geven aan veel te kunnen toevoegen over werkplezier en duurzame inzetbaarheid. “We delen graag onze geleerde lessen uit de praktijk, zodat organisaties daar hun voordeel mee kunnen doen.”

Achtergrond: ontwikkelingen rondom bemiddelaars in volle gang

Al enige tijd wordt er gesproken over de positie van bemiddelaars in de zorg. De kwaliteit en aard van bureaus is niet altijd even goed zichtbaar. Dit leidt tot verschillende sentimenten. Aan de ene kant stimuleren zorgorganisaties de inzet van bemiddelingsbureaus, aan de andere kant zetten zij zich hier ook dikwijls tegen af. Het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn (TAZ) maakte eind vorig jaar melding van een naderende 'gedragscode' voor bemiddelaars in de zorg. Alhoewel er voorbeelden beschikbaar zijn van partijen die zelf iets aan een gedragscode doen, kwam de ontwikkeling op landelijk niveau dit jaar niet verder. Deze vertraging heeft mogelijk te maken met het fiscaal kader zzp zorg; een ontwikkeling waar ook bemiddelaars naar verwachting een rol in krijgen. Ondertussen neemt de flexibilisering van de arbeidsmarkt verder toe en zijn zorgorganisaties ook zelf gaan bemiddelen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg