Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
CAO wordt gebruikt

CAO wordt gebruikt om zzp'ers te belemmeren

arbeidsmarkt Jun 29, 2023

In hun onmacht zorgmedewerkers te binden via een vast contract, zoeken vakbonden steeds vaker naar mogelijkheden om zzp'ers te belemmeren. Een van de nieuwste afspraken is 'voorrang in het rooster' voor vaste zorgmedewerkers. Andere maatregelen liggen op de loer. De CAO wordt gebruikt om zzp'ers te belemmeren.

Vakbonden trots op belemmeren van zzp'ers

De CAO wordt gebruikt om zzp'ers te belemmeren. In de nieuwe CAO zorg van de VVT sector is onderhandelaar de Haas trots dat vaste medewerkers voorrang krijgen boven zzp bij het opstellen van roosters. Ook in de CAO Gehandicaptenzorg zijn vakbonden blij dat zzp'ers 'niet langer de dienst' uitmaken. Daarmee is de CAO voor werknemers inmiddels een instrument geworden om flexwerkers en zzp te belemmeren. Het ontmoedigen van de inzet van flexwerkers en zzp'ers is inmiddels als concreet doel terug te lezen in de CAO VVT. Welke maatregelen tegen zzp'ers zijn via de CAO goed voor te stellen?

Maximaal aantal zzp'ers

Nu ook minister Helder pleit voor een maximaal aantal zorg zzp'ers, zou het idee van Kamerleden van den Berg en Mohandis weleens waarheid kunnen worden. De strijd tegen flexibilisering is "dweilen met de kraan open" en minister Helder kreeg de opdracht om voor een maximaal aantal zzp'ers "een plan te verzinnen om het in wetgeving te regelen." Voor het ministerie van VWS is de CAO een logisch instrument om afspraken over vast / flex op te (laten) nemen. Deze afspraken worden namelijk bindend voor alle zorgorganisaties die aangesloten zijn op de CAO. Als je in de CAO een eis op zou nemen over een verplicht percentage vaste medewerkers, zeg je daarmee ook iets over flex en zzp.

Maximum tarief zzp'ers

In het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ) staat benoemd dat vanaf het zzp tarief vanaf 2024 op het CAO-loon moet lijken. Onlangs bleek dat hier ook eenvoudig een Kamermeerderheid voor te vinden is. Het is goed voor te stellen dat deze maatregel via de CAO wordt uitgevoerd. Zo valt in het TAZ programma te lezen dat het doel is om "..de reikwijdte van de ‘CAO-bepalingen’ te vergroten naar zzp’ers" als het op inkomen aankomt. Alhoewel je niet zomaar zzp tariefafspraken in een CAO kunt plaatsen, is dit dus wel de denkrichting van het arbeidsmarktprogramma voor de zorg.

Verplicht avond, weekend, nachtdienst

Het Integraal Zorgakkoord stelt een aantal eisen aan de inzet van zzp'ers, waaronder een verplichting tot onregelmatig werken. Dat onderzoek eenvoudig laat zien dat zzp'ers in de zorg alle diensten alle dagen werken, wordt terzijde gelegd. Er gaan steeds meer stemmen op om percentages te benoemen van verplichte onregelmatigheid voor Personeel Niet In Loondienst (PNIL). Geforceerde onregelmatigheid is precies een van de elementen die vaste medewerkers uit loondienst verdreven heeft de afgelopen jaren. Het opnemen van regels over onregelmatigheid is niet alleen onnodig, maar ook contra-productief.

ZZP belangenorganisaties horen aan de CAO tafel

Als er via de CAO besloten wordt over zzp'ers, nodig dan ook een representatieve zzp belangenbehartiger uit aan de CAO tafel om te praten over de praktijk. Doe je dat niet, dan zouden vakbonden zomaar oplossingsrichtingen kunnen bedenken die contra-productief werken. Als zzp'ers zich namelijk niet meer prettig voelen, verlaten zij de zorg. Waarmee er nog minder collega's over zijn voor vaste zorgmedewerkers. Het is teleurstellend dat de CAO wordt gebruikt om zzp'ers te belemmeren.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg