
De zzp'er in de zorg heeft een imagoprobleem
Feb 24, 2023De stroom aan reacties op artikelen van het FD en de NOS afgelopen week laten zien dat de zzp'er in de zorg een imagoprobleem heeft. De publieke opinie keert zich bij negatieve berichtgeving eenvoudig tegen zelfstandigen in de zorg. We kijken naar Twitter voor een doorsnede van de reacties.
ZZP en zorg zouden niet samen gaan
De balans zou zoek zijn, nu de zzp'er in de zorg als groep steeds verder groeit, zo stelde de NOS. Een aantal kritische reacties op sociale media hebben betrekking op de onmogelijke combinatie van zzp en zorg. Moet je überhaupt wel zelfstandigen hebben in een publiek gefinancierde sector? Is marktwerking in de zorg wel gepast?
Zorginstellingen moeten nu niet de schuld van 'gelukszoekers' in de schoenen van de ZZP-ers schuiven. In de kern is #marktwerking in de zorg een ethisch onacceptabel gedrocht. Wie werken mee?
— Annette Nobuntu Mul (@Ubuntunederland) February 18, 2023
Zorginstellingen willen af van zzp'ers: 'Balans is zoek' - https://t.co/kMkbZuENx1
Anderen vragen zich af waarom zzp'ers in de zorg überhaupt toegelaten worden tot de sector. Is het fenomeen zelfstandig zijn wel gepast binnen de zorg? Het beeld is dat het zzp-schap vooral een financieel gedreven keuze is.
ZZP en Zorg. Dat past niet bij elkaar. Je werkt met je hart of voor je portemonnee. Zorg voor goede vaste banen voor zorgmedewerkers, geef ze eigen verantwoordelijkheid.
— Archimedes (@Nietvolgbaar) February 18, 2023
Waarom zou je de zzp'er toelaten, als er ook andere contractvormen zijn? Flexwerk, zoals uitzenden en detacheren wordt in de publieke opinie gelijk getrokken met zelfstandig ondernemen in de zorg. Alsof zzp enerzijds en uitzenden & detacheren anderzijds uitwisselbaar zijn.
Gewoon helemaal kappen met die zzp'ers in de zorg. Als mensen meer flexibiliteit en regie willen, kunnen ze in een flexpool. Maar ja, dan verdien je minder en heb je ook nog meer verantwoordelijkheid. Als je hart bij geld ligt, heb je niks te zoeken in de zorg.
— Heideroosje (@Heidela5) February 18, 2023
De ongelijkheid frustreert
Het verhaal dat zzp'ers in de zorg luie en verwende zorgmedewerkers komt eveneens naar voren. Enkele negatieve voorbeelden van zzp'ers zijn bepalend voor de beeldvorming van de groep als geheel. De netto verdiensten zouden veel hoger liggen dan een medewerker in dienstverband, zo gelooft men. Dat geld wordt gebruikt voor zichtbare uiterlijke rituelen, zoals luxe auto's. De negatieve voorbeelden leiden tot het generaliseren van de zzp’er in de zorg.
In de jeugdzorg zie je ook het verschil: een BMW van de Zzp-er en een Polo van de medewerker in vaste dienst.
— Jan Luttikhuis (@LuttikhuisJan) February 19, 2023
Heel goed! Zzp’ers maken de zorg kapot. Komen in een dikke bmw aanrijden, nemen geen verantwoording, rapporteren niet en alle extra administratieve taken komen op het bordje van het personeel. Ze werken dubbele diensten, dus zijn niet vooruit te branden.
— NicWoud (@NHWNicole) February 18, 2023
Per direct alle zzp'ers uit alle zorg verbannen! Zzp'ers verhogen de werklast voor werknemers die een vaste baan hebben in de zorg! vb. Een zzp'er zegt, ik werk niet in de weekenden, ik werk niet met Kerst, ik draai geen nachtdienst, etc. ten koste van vast personeel! STOP ZZP!!!
— Ghost (@Ghost67336120) February 19, 2023
Wie vertelt het echte verhaal?
Kennis over hoe het echt zit met zzp'ers in de zorg, ontbreekt bij het grote publiek. Zzp'ers zelf weten dat het échte verhaal over zelfstandig ondernemers een stuk genuanceerder ligt dan bovenstaande reacties zeggen.
- Zorgmedewerkers in loondienst geven aan dat zzp’ers nodig zijn;
- Zzp'ers verdienen niet teveel, zorgmedewerkers in loondienst verdienen te weinig;
- Het werken met zzp'ers ontwikkelt zich door, iedereen heeft hierin een rol;
- Tijdens de coronacrisis vervingen zzp'ers zieke medewerkers in een vast dienstverband;
- Onafhankelijk onderzoek laat zien dat werkgevers zelf uitstroom veroorzaken;
- We raken tienduizenden zorgverleners kwijt als zzp verboden zou worden.
De zzp'er in de zorg heeft een imagoprobleem
Het valt op dat zzp'ers in de zorg zelf niet zelf aan het woord komen in de media. De zzp'er in de zorg rekent erop dat anderen hun belang behartigen en het woord doen. Maar heeft dat wel voldoende resultaat? Het is overduidelijk dat de beelden over de zzp'er in de zorg inmiddels een eigen leven leiden. De negativiteit over het fenomeen zzp in de zorg is groot. Het ontbreekt op dit moment aan effectieve tegenkracht die de publieke opinie over de zzp'er in de zorg weet te keren en de nuance brengt. Het resultaat is dat de zzp'er in de zorg inmiddels een imagoprobleem heeft. Het is belangrijk dat het echte verhaal over zzp'ers in de zorg wordt verteld. Zzp'ers geven inmiddels ook zelf aan dat ze in actie moeten komen. Een landelijke vereniging voor en door zzp'ers in de zorg is dan ook onderweg. De tijd is rijp. Meer dan rijp.