Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Van zzp naar uitzenden

Van zzp naar uitzenden en detacheren maakt de zorg 21% duurder

arbeidsmarkt Oct 20, 2023

Er worden volop plannen gemaakt om werkenden weer zoveel mogelijk (terug) in een dienstverband te krijgen. De zzp'er is echter gewend geraakt aan de flexibiliteit en eigen regie die gepaard gaat met het ondernemerschap. Het vaste dienstverband is voor veel werkenden geen optie meer. Als zorgmedewerkers een stap maken van zzp naar uitzenden en detacheren maakt dat de zorg 21% duurder.

Zorg zzp'ers niet massaal terug naar vast dienstverband

Tot nu toe wordt er eenvoudig gesproken over nieuwe wet- en regelgeving die het vaste dienstverband weer tot 'norm' moet verheffen. Het blijft ook eenvoudig praten zolang de impact van de nieuwe zzp-wet niet onderzocht is. Zonder dat bekend is over hoeveel zelfstandigen het gaat, worden zij via het stappenplan van minister van Gennip van schijnzelfstandig naar een dienstverband gedwongen. Voor de zorg is duidelijk waarom zzp'ers niet terug in een vast dienstverband zullen gaan. Onvoldoende inkomen, onvoldoende werk- privé balans, onvoldoende loopbaanperspectief en te weinig inspraak en eigen regie belemmeren een teruggang. Veel zzp'ers kondigen dan ook aan de sector te verlaten als zzp wordt belemmerd

Van zzp naar uitzenden en detacheren?

Voor de zzp'ers die wel in de sector willen blijven werken, is uitzenden en detacheren een alternatief op het vaste dienstverband. Zorgmedewerkers die op zoek zijn naar wat meer inkomen, voldoende variëteit aan werkzaamheden en het kunnen combineren van werk en privé, kunnen in uitzenden en detacheren een mogelijk alternatief zien. De medewerker komt op de loonlijst terecht van de intermediair en voldoet daarmee aan de norm 'dienstverband' van minister van Gennip. 

Uitzenden en detacheren maakt de zorg 21% duurder

In de Verzorging Verpleging en Thuiszorg (VVT) zijn de meeste zzp'ers te vinden. Het leeuwendeel van deze groep rekent geen BTW. Op het moment dat de groep werkenden in de VVT in de sector wil blijven werken en voor uitzenden of detacheren moet kiezen, maakt dat de zorg 21% duurder. Juist in de ouderenzorg is er financieel gezien al sprake van 'code rood' en daarmee lijken zorgorganisaties niet zomaar een BTW plicht bovenop hun inhuur te kunnen incasseren. Het BTW fenomeen geldt ook voor andere sectoren in de zorg. Sterker nog, zorgorganisaties die medewerkers regionaal uit willen wisselen met elkaar lopen tegen dezelfde BTW plicht op. Externe inhuur brengt dus veel vaker BTW last met zich mee als het geen zzp inzet betreft. De vraag is of deze bijkomende kostenpost wordt meegenomen bij het bedenken van nieuwe wet- en regelgeving. Want de zorgmedewerker zal niet massaal terug in een dienstverband terugkeren zo laat onderzoek zien.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg