Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Kamerleden willen handhaving DBA

Kamerleden willen handhaving DBA, maximumtarief en zzp quotum voor de zorg

arbeidsmarkt Jul 03, 2023

De Tweede Kamer wil oplossingen zien voor de openstaande vacatures in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Via kamermoties worden er voorstellen gedaan, maar deze gaan de arbeidsmarkt niet verder helpen. De tussenstand: Kamerleden willen handhaving van de wet DBA, een maximumtarief en een zzp quotum voor de zorg.

Kamermoties over belemmeren van zzp

Nadat in april dit jaar twee Kamerleden een maximumtarief en maximum aantal zzp'ers in de zorg voorstelden, werd deze week duidelijk dat ook minister Helder nu pleit voor een maximaal aantal zzp in de zorg. Daar bovenop komt nu een herhaalde oproep van Kamerleden tot versnelde handhaving op schijnzelfstandigheid in de zorg. Dit speelde anderhalf jaar geleden ook, toen een aangenomen Kamermotie het eenvoudige denken over zorg zzp'ers nog eens liet zien. Ook toen was de oproep om alvast in de zorg te starten met bredere handhaving van de wet DBA. De webmodule kon alvast ingezet worden voor de zorg, zonder dat de gevolgen daarvan in kaart werden gebracht. Nu stelt een nieuwe motie dat er zo snel mogelijk moet worden gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. Wat opvalt is het gemak waarmee dit soort moties door de Kamer worden aangenomen.

Belemmeren van zzp'ers heeft averechts effect

Het beperken van de inzet van zzp'ers, het inkomen aan banden leggen en angst zaaien met de dreiging van handhaving gaat de zorgsector niet helpen. Het is ruimschoots bewezen dat veel zelfstandigen in het publieke domein het zzp-schap zien als laatste halte voordat zij de sector verlaten. Ondanks dat deze boodschap al jaren worden gecommuniceerd, heeft deze zijn weg naar Kamerleden nooit gevonden. Kennis over hoe het komt dat werkenden in de zorg en onderwijs massaal kiezen voor zzp is nog steeds niet aanwezig binnen de fracties. Het aantal kamermoties over zorg zzp is tot nu toe vele malen groter dan de moties over goed werkgeverschap in de zorg. De kwaliteit van het werkgeverschap en de groei van zzp'ers in het publieke domein blijven dus communicerende vaten.

Hoe ziet handhaving op schijnzelfstandigheid eruit?

De Belastingdienst heeft op dit moment al mogelijkheden om zorgorganisaties te controleren, maar zij doen dit in beperkte mate. Begin vorig jaar kondigde de Belastingdienst aan een grote verpleeghuisorganisatie te gaan bezoeken. Dit viel niet in goede aarde bij de koepel van werkgevers binnen deze sector. Zij kwamen met de wens voor een landelijk kader dat de inzet van zzp'ers in de zorg binnen de VVT zou regelen. Sindsdien is het weer stil op het onderwerp van handhaving van de wet DBA. Kamerleden geven nu -wederom- aan dat de schijnzelfstandigheid in de zorg versneld opgepakt moet worden. Het duurt de Tweede Kamer allemaal te lang. Bij 258.000 zorgaanbieders, waarvan 180.000 zzp'ers kun je niet zomaar even beginnen met handhaving. Er zal een leidraad moeten zijn om dit goed vorm te geven. Pas als de spelregels rondom de inzet van zzp'ers meer uitgewerkt zijn gaat de controle op schijnzelfstandigheid een nieuwe fase in, is onze verwachting.

Bij zelfstandig ondernemerschap ben je niet schijnzelfstandig

Op dit moment is niet iedere zzp'er in de zorg een zelfstandig ondernemer. Veel zorgmedewerkers hebben daar nog een stap te maken. Het belang van volwaardig zelfstandig ondernemerschap in de zorg wordt steeds groter, omdat je problemen voorkomt met goed zorgondernemerschap. ZZP-erindezorg.nl schrijft al langer dat als je veilig wil werken als zzp'er in de zorg, je vooral moet gaan voor zelfstandig ondernemerschap. Dit komt omdat de fiscale behandeling van een ondernemer, voor de arbeidsrechtelijke behandeling komt van een werknemer. Bij zelfstandig ondernemerschap ben je dus niet schijnzelfstandig. Minister van Gennip heeft onlangs dan ook bevestigd dat jouw ondernemerschap een stevige indicatie is voor jouw zzp-schap. Ook zij kan dus niet om bestaande wetgeving heen. Ga dus aan de slag met jouw ondernemerschap. Wanneer je echt zelfstandig ondernemer in de zorg bent leggen we je uit via onze online trainingen en alle andere zaken binnen ons abonnement. Sluit je aan en bereid je voor op een ondernemende en vooral zelfstandige toekomst.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg