Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wtza checklist voor zzp

Wtza checklist voor zzp'ers in de zorg

wkkgz wtza Mar 10, 2022

Wil jij zeker weten dat je jouw zaken goed geregeld hebt voor de Wtza? In dit artikel lees je onze Wtza checklist voor zzp in de zorg.

Stap 1: moet je voldoen aan de Wtza?

Alle zzp'ers in de zorg worden sinds 1 januari 2022 gezien als 'zorgaanbieder'. Zij vallen hiermee onder de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) en de Wet toetreding Zorgaanbieders (Wtza).

  • De kwaliteitswet Wkkgz stelt aan welke eisen je moet voldoen;
  • De Wtza heeft een meldplicht en dwingt je te bevestigen dat je op de hoogte bent van de Wkkgz eisen.

De twee wetten liggen dus in elkaar verlengde. De ene wet (Wtza) dwingt je als het ware om kennis te maken met de kwaliteitswet Wkkgz. Alle zorgaanbieders hebben meldplicht door de Wet toetreding Zorgaanbieders (Wtza), dus ook zzp'ers in de zorg. Dit betekent dat je je als zzp'er in de zorg verplicht moet melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Mits je onder de Wkkgz valt.

Val ik onder de Wkkgz?

Een belangrijke vraag is óf je wel valt onder de Wkkgz. De kwaliteitswet Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) is op jou van toepassing als je met jouw handelen een client lichamelijke of geestelijke schade kunt aandoen. Op dat moment loopt de client in jouw bijzijn een 'risico' en ben je plichtig voor de Wkkgz. Als jij in de praktijk zorg verleent, dan is het belangrijk dat jij bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat op een manier die past bij de Wkkgz.

Hoe de SBI code van de KvK gekoppeld is aan de kwaliteitswet Wkkgz lees je in dit artikel.

Stap 2: sta je al in het Zorgaanbiedersportaal?

Op naar stap 2 van de Wtza checklist voor zzp in de zorg. Nu je weet dat je onder de Wkkgz valt en je een SBI code hebt die daarbij past, gaan we door naar de inschrijving bij het Zorgaanbiedersportaal. Dit wordt ook het het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) genoemd. Als je jezelf in het Zorgaanbiedersportaal weet te vinden, dan sta je vermeld in dit openbare register en ben je te vinden. We raden je aan om jezelf formeel te melden bij de IGJ als je na 1 januari 2022 bent gestart, ook al sta je in het Zorgaanbiedersportaal vermeld.

Zoek jezelf op in het Zorgaanbiedersportaal, Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) via deze link >>

Ik sta in het Zorgaanbiedersportaal en heb mijzelf aangemeld, wat nu?

Als je in het het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) vermeld staat en je je hebt ingeschreven bij de Inspectie, dan ben je verplicht om te voldoen aan wet- en regelgeving.

De dienstverlening van ZZP-erindezorg.nl is ingericht op zo'n manier dat jij je basis op orde krijgt met behulp van ons Wtza abonnement

Stap 3: vraag eHerkenning aan om je in te schrijven

Sta je nog niet ingeschreven in het Zorgaanbiedersportaal? Dan dien je je in te schrijven bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie die dit voor de Inspectie regelt is het CIBG. Deze overheidsinstantie heeft de website Toetreding Zorgaanbieders opgericht om jou door het inschrijfproces te loodsen. Echter, je kunt je niet inloggen op deze website zonder eHerkenning. Dit is een soort Digid voor bedrijven waarmee je op overheidssites in mag loggen. Voordat je je in kunt schrijven als nieuwe zorgaanbieder, moet je dus eHerkenning regelen. Hoe doe je dat?

Stap 4: schrijf je in bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Je valt onder de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). De check of je het Zorgaanbiedersportaal, Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) heb je gedaan. Je bent in het bezit van eHerkenning zodat je in kunt loggen. Nu is het moment voor stap 4 van de Wtza checklist voor zzp in de zorg. De inschrijving zelf.

Nadat je eHerkenning inlog gegevens hebt ontvangen, kun je je inschrijven. Dit doe je via een vragenlijst waar je zo'n 10 - 15 minuten mee bezig bent.

De vragenlijst van het CIBG / IGJ starten doe je hier >>

Ben je benieuwd welke vragen je krijgt? We schreven eerder het artikel 'Welke vragen worden er gesteld bij Toetredingzorgaanbieders.nl?'.

Wat is ZZP-erindezorg.nl?

ZZP-erindezorg.nl is een serviceplatform voor zzp'ers in de zorg. De kern van onze dienstverlening is een abonnement waarmee jij ondersteund wordt om te voldoen aan de Wkkgz en Wtza. Daarnaast krijg je via onze online training kennis over het ondernemerschap en geeft de maandupdate een beeld van de laatste stand van zaken. Een abonnement afsluiten doe je hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg