Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wtza en zzp in

Wtza en zzp in de zorg: op welk moment moet je waar aan voldoen?

ib-ondernemer zorgaanbieder Sep 01, 2021

Vanaf 1 januari 2022 is de Wtza van kracht. Deze nieuwe wet stelt harde eisen aan zzp-ers in de zorg. Zowel zzp-ers in de zorg die starten, als zzp-ers in de zorg die reeds werkzaam zijn hebben aan de Wtza te voldoen. Wtza en zzp in de zorg: op welk moment moet je waar aan voldoen?

Meldplicht zzp-ers in de zorg vanaf 1 januari 2022

Het doel van de nieuwe wet is onder meer om alle zelfstandigen die werkzaam zijn in kaart te brengen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. ZZP-ers in de zorg zijn vanaf 1 januari 2022 verplicht zich als zelfstandige zorgverlener te melden. Het maakt hierbij niet uit of je al werkt als zzp-er in de zorg, of gaat starten. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen zzp-ers die als onderaannemer werken, of eigen cliënten hebben.

Wtza en zzp in de zorg: wat is op jou van toepassing?

  • Werk je al als zzp-er in de zorg? Dan heb je tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd om je te melden. Dit is nu al mogelijk;
  • Ga je nog starten als zzp-er in de zorg, maar voor 1 januari 2022? Dan kun je ervoor kiezen om je alvast te melden maar dit is niet verplicht;
  •  Start je na 1 januari 2022 als zzp-er in de zorg? Dan moet je je melden voordat je start met zorgverlening. Dit is verplicht.

Je bent verplicht je te melden als zzp-er in de zorg. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van maximaal € 21.750.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? De Wkkgz en de zzp'er in de zorg: hoe zit het?

Ik werk op dit moment als zzp-er in de zorg. Hoe kan ik mij melden?

Op dit moment kun jij je als bestaande zzp-er in de zorg al melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit kan al jaren, alhoewel lang niet alle zzp-ers in de zorg hier gebruik van hebben gemaakt. Via deze website kun je je melden tot 1 januari 2022. Daarna komt deze website te vervallen en maakt deze plaats voor een nieuwe website. Deze wordt vanaf 1 januari 2022 geopend. Zorg ervoor dat je eHerkenning regelt als je je in wil schrijven als nieuwe zzp'er in de zorg. De oude website heeft betrekking op de Wtzi en de nieuwe website heeft betrekking op de Wtza. Nadat je je hebt gemeld als zzp-er in de zorg, ben je terug te vinden in het Zorgaanbiedersportaal (LRZa). Dit is op dit moment het geval en zal ook na 1 januari 2022 zo blijven.

Ik ga starten als zzp-er, maar voor 1 januari 2022. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Ga je vóór 1 januari 2022 starten als zzp-er in de zorg? Dan heb je een keuze. Je kunt je alvast melden bij de huidige website, maar dit is niet verplicht. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dan is het gebruikelijk dat je van de IGJ een uitnodiging krijgt om je ook bij hen te melden. Dit is echter een uitnodiging en nog geen verplichting. Meld je je voor 1 januari 2022 nog niet aan? Dan ga je mee in de verplichting dat wel te moeten doen vanaf 1 januari 2022 tot uiterlijk 1 juli 2022.

Ik start als zzp-er in de zorg, maar na 1 januari 2022. Hoe zit dat?

Vanaf 1 januari 2022 mag je niet starten met het verlenen van zorg als zzp-er voordat je je hebt gemeld bij de Inspectie. Start je dus als zzp-er in de zorg na 1 januari 2022, zorg er dan voor dat je niet alleen jouw KvK inschrijving, maar ook jouw Wtza inschrijving regelt. Je kunt maximaal drie maanden vooruit aanmelden bij de IGJ. Stel dus dat jij vanaf 1 juni 2022 zorg wil gaan leveren, dan kun je je niet eerder dan 1 maart 2022 bij de Inspectie aanmelden. Het is met deze regels dus belangrijk dat je bepaalt wanneer je gaat starten als zzp-er in de zorg. Dit is een vraag die ook de KvK zal stellen overigens.

Hoe werkt het proces van aanmelden?

Bij het aanmelden doorloop je een digitale vragenlijst. In die vragenlijst word je gewezen op de eisen waar je als zzp-er aan moet voldoen. Deze eisen gaan veel verder dan de eis van een klachtenregeling. Doordat jij de vragenlijst doorloopt laat je niet alleen zien wat voor activiteiten je gaat ontplooien, maar geef je ook aan op de hoogte te zijn van de eisen die gelden. Hiermee gaat de Inspectie er vanuit dat jij je bewust bent van de eisen waar je vanuit de Wtza aan moet voldoen. ZZP-erindezorg.nl helpt ZZP'ers met een speciale klachtenregeling voor ZZP'ers in de zorg. 

Lees ook: Wtza stappenplan voor zzp-ers in de zorg. Hoe bereid je je goed voor?

Zorg dat je op orde bent voor de kwaliteitscheck

Bij het doorlopen van de vragenlijst van de Wtza krijg je een kwaliteitscheck. Dit is iets anders dan een keurmerk. Het hebben van een keurmerk wil niet zeggen dat je voldoet aan de Wtza. De eisen die gesteld worden via de Wtza, gaan verder dan je met de huidige keurmerken kunt aantonen.

ZZP-erindezorg.nl zal binnenkort haar dienstverlening zo aanpassen dat jij als zzp-er in de zorg op een laagdrempelige wijze kunt voldoen aan de Wtza. Dit zal onder meer met zich meebrengen dat je beschikt over een volwaardig kwaliteitssysteem, naast een klachtenregeling. Wordt vervolgd.

Lees ook: Wkkgz, Wtza en kwaliteitssysteem voor zzp in de zorg. Hoe zit het?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg