Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zvw-PGB zorgverleners

Zvw-PGB zorgverleners krijgen alsnog zorgbonus uitgekeerd

zorgbonus Apr 03, 2024

Zvw-PGB zorgverleners krijgen alsnog hun zorgbonus over 2020 en 2021 uitgekeerd. Vier jaar na de eerste toezegging van minister de Jonge, wordt ook de laatste groep zorgmedewerkers meegenomen met de zorgbonus.

De zorgbonus en zzp'ers: een apart dossier

Hoe zat het ook alweer met de zorgbonus en zzp'ers? Er waren twee zorgbonussen voor "alle zorgmedewerkers die een uitzonderlijke prestatie hadden geleverd" tijdens de eerste en tweede uitbraak van de Covid pandemie. De zorgbonus 2020 bedroeg € 1000 netto en de zorgbonus 2021 kwam uiteindelijk op € 384,71 netto uit. Voor zzp'ers in de zorg bleek de zorgbonus een loterij. Het werd al vrij snel duidelijk dat de zorgbonus-regeling zzp'ers lang niet altijd bereikte. Veel opdrachtgevers werkten mee aan het uitkeren van een zorgbonus aan zzp'ers naast hun vaste medewerkers, maar het kwam ook geregeld voor dat zorgorganisaties daar geen trek in hadden. ZZP-erindezorg.nl startte tweemaal een landelijk meldpunt en haalde duizenden teleurgestelde reacties bij zzp'ers op.

  • Het dossier Zorgbonus gemist 2020 vind je hier;
  • Het dossier Zorgbonus gemist 2021 vind je hier.

Zorgbonus PGB

Een half jaar na de toezegging van de (eerste) zorgbonus 2020, werd het loket voor het PGB eindelijk opengesteld. De bijzondere omstandigheid daar was dat je voor een zorgbonus in aanmerking kwam als je eigen had met een PGB vanuit de Wlz, WMO of Jeugdwet. Voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) bleef dit onmogelijk. Sinds april 2022 bleef het stil op dit onderwerp, nadat bleek dat de 1000 euro zorgbonus voor PGB zorgverleners een probleem zou blijven en toenmalig minister van Ark aangaf dat je pech had gehad als je de zorgbonus had gemist.

Zvw-PGB zorgverleners krijgen alsnog zorgbonus 2020 en 2021

Gisteren, ruim vier jaar na de eerste toezegging van minister de Jonge, was daar goed nieuws. Zvw-PGB zorgverleners krijgen alsnog de zorgbonus uitgekeerd. Minister Helder kwam gisteren met deze Kamerbrief over de zorgbonus 2020 en zorgbonus 2021 voor PGB zorgverleners die via de Zorgverzekeringswet (Zvw) werden gefinancierd. Zij waren de enige groep zorgmedewerkers die geen zorgbonus kregen, omdat zorgverzekeraars niet meewerkten aan de zorgbonus voor PGB zorgverleners. Uit de kamerbrief blijkt nu dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bereid is de regeling voor de Zvw-PGB zorgbonus uit te voeren. De regeling voor de Zvw-PGB zorgverleners wordt apart gepubliceerd en daarop kan worden ingeschreven. Budgethouders ontvangen deze zomer meer informatie over de regeling. Zodra de regeling gepubliceerd is en de voorwaarden bekend zijn, lees je dat uiteraard op onze website. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg