Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Fiscaal kader

Fiscaal kader of de arbeidswet? Hoe wordt de zorgsector beoordeeld?

arbeidsmarkt Apr 04, 2024

Wordt de zorg beoordeeld via een nieuw fiscaal kader, of de huidige arbeidswet? Dit maakt voor de positie van zzp'ers in de zorg nogal uit. We tellen twee nieuws items van journalistiek platform ZiPconomy bij elkaar op.

'Handhaving is nu al goed mogelijk'

ZiPconomy lanceerde deze week een podcast aflevering over de aanpak van de Belastingdienst en de stand van zaken als het op rechterlijke uitspraken aankomt. In de studio waren de 'programmamanager handhaving arbeidsrelaties' van de Belastingdienst en een arbeidsrecht specialist. Het einde van het handhavingsmoratorium komt in zicht en de Belastingdienst voert om die reden de handhaving van de wet DBA op. De arbeidsjurist benadrukt dat de Deliveroo uitspraak inmiddels wel "de gouden standaard" genoemd mag worden en handhaving mogelijk maakt. De Hoge Raad was volgens de jurist concreet genoeg om te beoordelen of er wel of geen sprake is van dienstverband. Zo stelde de Hoge Raad dat werk dat 'ingebed' is binnen een organisatie tot een dienstverband zou leiden. Samengevat stellen de aanwezigen in de aflevering dat handhaving nu al goed mogelijk is, omdat het kabinet dit graag zo ziet en omdat de Deliveroo uitspraak voldoende duidelijk zou zijn.

Opmerkelijke uitspraken

Het is overduidelijk dat de huidige arbeidswet de Belastingdienst op het pad zet van een confrontatie met de zorgsector. De sfeer van het gesprek staat ver af van de beoogde constructieve route van het fiscaal kader. Wat viel op tijdens deze aflevering? 

  • Belastingdienst over externe inhuur: "Krapte op de arbeidsmarkt is geen reden om je als werkgever te onttrekken aan de regels";
  • Belastingdienst over de dwang naar een dienstverband: "Het arbeidsrecht is geen keuzewet, maar is dwingend voorgeschreven";
  • De Belastingdienst zou graag zien dat opdrachtgevers zelf aan de slag gaan met het volgen van huidige wet- en regelgeving.

Fiscaal kader (nog) niet van de baan

Werkgevers in de zorg die opgeroepen worden om nu al met de toepassing van de huidige arbeidswet aan de slag te gaan, wachten op diezelfde Belastingdienst voor het fiscaal kader zzp zorg. Dit zou een constructieve en sector specifieke oplossing moeten worden voor de zorgsector. De publicatie van fiscaal kader zorg struikelde pal voor de publicatiedatumen de Belastingdienst kwam kort daarop met de boodschap dat het overleg door gaat. Sinds begin februari was er echter geen nieuws op dat vlak te vernemen en ook in de podcast aflevering vallen de woorden fiscaal kader niet. Dat is bijzonder, omdat er wel over de zorgsector wordt gesproken. Vandaag geeft ZiPconomy aan dat het ministerie van VWS stelt dat er 'extra gesprekken' nodig zijn rondom het fiscaal kader. 

Maatschappelijk belang van de zorg niet relevant

Dat ruim de helft van de 200.000 zzp’ers in de zorg stopt bij gedwongen dienstverband, blijkt voor de Belastingdienst en de arbeidsjurist niet relevant. Kijk niet naar de Belastingdienst om maatschappelijke discussies over de kwaliteit van werkgeverschap en arbeidsmarktkrapte in de zorg op te lossen, zo luidt de boodschap. Pas gewoon het dwingende recht toe. "Andere sectoren hebben ook last van arbeidsmarktkrapte" en voor de Belastingdienst is de zorg dus simpelweg één van de te controleren sectoren. Dat er binnen de zorg wat moet gebeuren is partijen duidelijk en meedenken kan altijd. Als innovatief voorbeeld wordt de CAO afspraak van het eerste keuzerecht bij het roosteren in de zorg aangehaald. Dat is de denkrichting waar werkgevers naartoe moeten, zo is het beeld. De woorden fiscaal kader zzp zorg vallen opvallend genoeg niet. Daarmee blijft de vraag onbeantwoord of de zorgsector via het fiscaal kader of de huidige arbeidswet zal worden beoordeeld.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg