Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Ondanks kritiek houdt minister

Ondanks kritiek houdt minister van Gennip vast aan koers inbedding

arbeidsmarkt Apr 11, 2023

Kamerleden, zelfstandigenorganisaties, werkgevers en ondernemers hebben het nakijken op de koers van van Gennip. De minister trekt zich niets aan van de input van belanghebbenden. Ondanks kritiek houdt minister van Gennip vast aan haar koers inbedding = dienstverband. Dit bleek ook weer vorige week toen een nieuwe Kamerbrief uitkwam.

Van Gennip houdt vast aan koers inbedding

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vorige week bekend gemaakt dat zij ondanks alle kritiek, vasthoudt aan de koers van 'inbedding = dienstverband'. Zij doorloopt een stappenplan, waarbij zij zzp'ers schijnzelfstandig verklaart en vervolgens naar een dienstverband wil sturen. De minister wil dit bereiken door de arbeidswet aan te passen. Ondanks dat er door Kamerleden veel kritische vragen aan van Gennip zijn gesteld, ondanks dat zzp-organisaties, werkgevers en ondernemers via NZO aangeven dat 'inbedding' niet gaat werken en ondanks dat de Hoge Raad zich niet heeft laten verleiden tot een politieke uitspraak, zet de minister haar koers door. De vraag wordt inmiddels of er iemand is -buiten de minister- die wél gelooft dat haar plan gaat werken.

Wat is de minister van plan?

Minister van Gennip bracht deze nieuwe voortgangsbrief uit, waarin zij zo'n 5 - 7 wetsvoorstellen voorbereidt. Wat is voor jou van belang?

  • 'Inbedding' in de organisatie wordt bepalend of je in een organisatie mag werken als zzp'er;
  • Als je minder dan € 35 per uur verdient, dan moet je een dienstverband af kunnen dwingen;
  • De sociale zekerheid van zzp'ers wordt uitgebreid met een verplichte AOV verzekering zzp;
  • Vanaf 2025 moet de wet DBA zonder uitzonderingen gehandhaafd gaan worden in alle sectoren.

Zelfstandigenorganisaties zijn tegen 'inbedding'

In december afgelopen jaar waren de reacties op een eerdere Kamerbrief zeer gevarieerd. De ene zzp belangenorganisatie stelde dat 'zzp'ers onder vuur' liggen, tot een andere die aangaf dat zzp'ers zich niet druk hoefden te maken. Dit keer hebben de organisaties een meer eensgezinde mening over de plannen van de minister. 'De strijd is nog niet gestreden', zo gaf de voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) aan in een podcast van ZiPconomy.

'Niet doen' stelt Cristel van der Ven tijdens het interview bij ZiPconomy. Inbedding' brengt wéér een subjectief begrip waarover gediscussieerd kan worden, zo gaf zij aan. “Modernisering van de term gezag vinden we al lastig en dan gaan we er iets bijzetten wat net zo subjectief en ingewikkeld is. Want wat is inbedding eigenlijk? Wanneer is iets een primair proces en wie bepaalt dat? Kan een arbeidsrechter voor een ondernemer bepalen wat zijn of haar primaire proces is? Niet doen, zeggen wij.” - aldus Cristel van der Ven, voorzitter van VZN.

'Dank je wel'.. maar we trekken ons er niets van aan

Lang voordat minister van Gennip in positie kwam, lagen er al talloze adviezen over de arbeidsmarkt, de positie van de zzp'er en de arbeidsovereenkomst. Opdrachtgevers, werkenden en zzp'ers hebben al jaren behoefte aan duidelijkheid. Kamerleden steunen hen daar al jaren in. Toch komt het erop neer dat die duidelijkheid door dit kabinet juist wordt vermeden. Als je namelijk het 'vaste dienstverband' als norm stelt en je eerder hebt verklaard dat elke zzp-er mogelijk schijnzelfstandig is, dan ben je er bewust op uit om werkenden per se in een dienstverband te krijgen. Duidelijkheid over zelfstandig ondernemerschap is in zo'n geval juist géén prioriteit.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg