Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Specialisten aan het woord

Specialisten aan het woord over de Wtza: waar moet je aan voldoen?

zorgaanbieder Jan 28, 2022

Wat is de bedoeling van de Wtza? Wat komt er kijken bij de meldplicht? Hoe zit het in elkaar? In een webinar van Kenniz zijn diverse specialisten aan het woord over de Wtza. We bestudeerden het webinar voor jou en we gaan in op een aantal belangrijke uitspraken. Waar moet je aan voldoen?

Een aantal specialisten en de Inspectie aan het woord

Kenniz is een kennisplatform voor kleinschalige zorgaanbieders. Zij delen hun (zorg)kennis met aangesloten zorgaanbieders. Dit doen zij in samenwerking met een aantal gespecialiseerde partners. Kenniz neemt de Wtza zeer serieus en heeft eind 2021 een webinar gegeven over deze nieuwe wet. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, advocaten van Eldermans | Geerts, een adviseur van bureau Kleemans en een accountant van Westerveld en Vossers deden mee. Het leverde dik anderhalf uur informatie op over de Wtza.

Belangrijke uitspraken over de Wtza

Voor zzp'ers in de zorg de Wtza belangrijk. Zij worden sinds 1 januari 2022 namelijk allemaal gezien als zorgaanbieder. Het blijkt voor zzp'ers niet altijd eenvoudig om onafhankelijke informatie op te halen over waar je aan moet voldoen. Het webinar van Kenniz geeft de nodige informatie. Welke uitspraken waren tijdens het webinar van belang voor jou als zzp'er? Hieronder volgen een aantal uitspraken die laten zien wat er van jou als zorgaanbieder verlangd wordt.

Lees ook: Waarom vertelt jouw dienstverlener dat de Wtza wel meevalt?

De Wtza is bedacht omdat de Wkkgz zorgaanbieders onvoldoende in beweging kreeg

De Wtza dwingt zorgaanbieders zoals zzp'ers in de zorg om zich te melden bij de Inspectie. Tijdens het proces van melden wordt duidelijk aan welke eisen zorgaanbieders moeten voldoen. Uit onderzoek wat de afgelopen jaren gedaan is, bleek dat 95% van de zorgaanbieders niet aan de Wkkgz voldeed. De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) is de kwaliteitswet voor zorgaanbieders. Dat zorgaanbieders onvoldoende aan de regels voldoen is één van de redenen waarom de Wtza is bedacht.

"Begin niet pas als de IGJ langs is geweest. De Wtza wil eigenlijk dat zorgaanbieders aan de voorkant, voordat ze beginnen, al nadenken welke eisen gelden er voor mij? De bestaande wettelijke eisen zoals die uit de Wkkgz dien je te kennen voordat je begint met zorgverlenen en niet pas als de IGJ langs komt. Moet ik een clientenraad hebben? Moet ik een intern kwaliteitssysteem hebben? Met de Wtza probeert de Inspectie preventief te sturen en zorgaanbieders bewust te maken. Dit is één van de hoofddoelen van deze wet."

Lees ook: Wkkgz, Wtza en kwaliteitssysteem voor zzp in de zorg. Hoe zit het?

De vragenlijst Wtza is bedoeld voor bewustwording van de eisen

Als je je inschrijft als nieuwe zorgaanbieder bij Toetredingzorgaanbieders.nl dan merk je aan de vragen aan welke eisen je moet voldoen. Voor zzp'ers in de zorg die al werkzaam zijn en in het Zorgaanbiedersportaal staan gelden deze regels ook.

"Je bent met de Wtza verplicht je te melden. Je kunt niet meer onder de radar blijven, je moet actief iets doen. Bij de Wtzi vroeg een grote groep geen toelating aan. Zij richtten een BV op en begonnen gewoon. Nu moet je je inschrijven en krijg je een vragenlijst waarvan je denkt 'oh, kennelijk moet ik hier 'ja' invullen, maar dat heb ik helemaal nog niet geregeld'. Zo word je bewust van de wetgeving."  

Lees ook: Welke vragen worden er gesteld bij Toetredingzorgaanbieders.nl?

Na het beantwoorden van de vragen begint het pas

Het doorlopen van de vragenlijst van de kwaliteitscheck van de IGJ en die van Toetredingzorgaanbieders.nl is geen eenmalige lijstje dat je even afkruist. Het moet de start van zijn jouw rol als 'lerende professional'.

"De lijst van de kwaliteitscheck is geen afvinklijst. Hij is bedoeld als een eerste foto van hoe staan we ervoor, maar het is niet zo dat als je de vragen afgevinkt hebt je klaar bent. Dan begint het eigenlijk pas. Het is een continu proces van leren en verbeteren, dus je moet daar wel continuïteit aan geven." 

Lees ook: Wtza en de Inspectie: wanneer doe je het goed als zzp'er in de zorg?

Specialisten aan het woord: iedere zorgaanbieder moet aan de slag

In dit artikel geven we je een aantal belangrijke quotes uit het webinar. Waar komt het samengevat op neer?

  • Alle zzp'ers die werken onder de Wkkgz en Jeugdwet vallen onder de meldplicht van de Wtza;
  • Het melden is niet alleen een administratieve handeling, maar is de start van jouw bewustwording over wetgeving;
  • ZZP'ers kunnen eigen cliënten hebben of onderaannemer zijn, maar ze worden in beide gevallen als zorgaanbieder gezien;
  • Alle zorgaanbieders hebben aan wet- en regelgeving te voldoen. Een houding van leren en verbeteren is de basis.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? De Wkkgz en de zzp'er in de zorg: hoe zit het?

ZZP-erindezorg.nl heeft het Wtza abonnement bedacht om jou als zzp'er in de zorg te ondersteunen bij het voldoen aan wet- en regelgeving. Daarmee krijg jij jouw basis op orde. Inschrijven doe je hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg