Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
 

Maandupdate oktober: toch een zorgakkoord en versobering ondernemerschap

maandupdate Oct 01, 2022

De maandupdate van ZZP-erindezorg.nl is een video update van een half uur over de ontwikkelingen van afgelopen maand. Maatregelen voor zzp'ers in de zorg stapelen zich op als je een zorgakkoord en versobering ondernemerschap bij elkaar optelt. We gaan er uitgebreid op in.

Over zzp'ers, zonder zzp'ers

Nog steeds wordt er over zzp'ers in de zorg gesproken en besloten, zonder dat zij de kans krijgen om te nuanceren. Zo is het mogelijk dat er op Prinsjesdag werd afgekondigd dat de fiscale voordelen van zzp sneller worden afgebouwd. De zelfstandigenaftrek zo goed als verdwijnt in 5 jaar. Een Integraal Zorgakkoord grijpt in op de positie van zzp'ers in de zorg, zonder dat er zzp vertegenwoordiging aanwezig was. Een ziekenhuis gaat failliet door zzp'ers in de zorg. Een beroepsorganisatie stelt dat zzp inzet niet langer mag 'van de Belastingdienst'. De rode draad blijft dat ongenuanceerd spreken en besluiten over zzp'ers aan de orde van de dag is. Van inspraak en zeggenschap voor zorgprofessionals is geen sprake.

De trend? Flexibilisering explodeert verder

Zolang de discussie niet met zzp'ers in de zorg gevoerd wordt, doen we wat deden en krijgen we wat kregen. Maatregelen om de groei van zzp'ers in de zorg af te vlakken, gaan een averechts effect sorteren. De werkelijkheid is namelijk dat zorgmedewerkers het vaste contract uitgedrukt worden, verloop en verzuim alleen maar versnelt en vooral jonge mensen het financieel, lichamelijk en geestelijk niet meer volhoudt. De eerste tekenen van het bekennen dat het zo niet meer lukt bij werkgevers doen zich inmiddels voor, maar het is weinig en smal. De stap naar zzp is inmiddels een heel reële voor grote groepen zorgmedewerkers.

Maandupdate oktober: toch een zorgakkoord en versobering zzp

We blijven de ontwikkelingen volgen en bieden eens per maand een samenvatting. Onze maandupdates zijn te vinden binnen de online omgeving van ZZP-erindezorg.nl. Iedere maand praten we onze abonnees binnen 30 minuten bij over alle ontwikkelingen die momenteel belangrijk zijn voor zelfstandigen. De maandupdates vind je hier, na inloggen. Je kunt hier ook de oude maandupdates terug kijken, zodat je goed op de hoogte blijft. Een abonnement afsluiten doe je hier.

Onze nieuwsbrief van oktober 2022 vind je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg