Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is ondernemend gedrag

Wat is ondernemend gedrag in de zorg?

ib-ondernemer May 17, 2023

Wat is ondernemend gedrag voor zzp'ers in de zorg? Als je het aan zzp BOOST Noordoost Brabant vraagt dan hebben ze daar een duidelijk antwoord op. De ondernemende 'schijf van vijf'.

Van zzp'er naar zelfstandig ondernemer

Hoe maak je de stap van zzp'er naar zelfstandig ondernemer? Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg? ZZP-erindezorg.nl biedt ondersteuning via bijvoorbeeld een online training, maar we leggen ons oor ook te luisteren bij andere organisaties die zzp'ers adviseren. Want zelfstandig ondernemerschap vraagt in de praktijk echt wel wat anders van je, dan in een dienstverband gebruikelijk is. In dit artikel bespreken we de schijf van vijf van 'zzp BOOST Noordoost Brabant'. Deze organisatie is een initiatief van de arbeidsmarktregio Noordoost Brabant. Zij delen informatie met zzp'ers en organiseren events. De bijeenkomsten die zij organiseren doen zij op basis van de schijf van vijf. Welke schijven zijn dat?

Schijf 1: de ondernemer zelf

De schijf van 5 begint met de ondernemer zelf als eerste schijf, aangevuld met vier skillsets. Het begint dus met jezelf. "Zorg goed voor jezelf en investeer in jezelf, zodat je een stevige basis onder jouw onderneming legt." Dat investeren en die zelfzorg zitten op een gezonde balans tussen werk en privé, maar ook op de verhouding van geld verdienen en investeren in de ontwikkeling van je bedrijf. "Zorg goed voor jezelf, je energie, je passie en je vakkennis." Zeker voor zzp'ers in de zorg geldt dat het behoorlijk wat vraagt voordat je echt zelfstandig ondernemer in de zorg bent. Een eigen onderneming is dus iets dat je gaandeweg opbouwt. Het ontstaat niet zomaar en het is nooit af. Werk aan de winkel dus. Welke onderwerpen dragen bij aan een gezonde onderneming?

Schijf 2: finance en grip

Wat is ondernemend gedrag als het op financiën aankomt? Controle en regie over geld is een belangrijk onderwerp voor zzp'ers. Volgens zzp BOOST Noordoost Brabant is het een aparte schijf waard. Een goede boekhouder of administratiekantoor kan ondersteunen bij het voldoen aan jouw fiscale verplichtingen. Zij kunnen je helpen om de fiscale aftrekposten beter te begrijpen. We kennen de eisen van ondernemerschap en we weten hoe de Belastingdienst zzp'ers in de zorg controleert. Een goede administratie, een financieel plan, een gezond zzp in de zorg uurtarief en een plan bij verzuim horen hierbij. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jezelf goed beschermd. Want hoe sluit je een zakelijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg af? Hoe kun je zelf je ZZP pensioen regelen? Regel je zzp zorg verzekeringen vanaf dag 1

Schijf 3: markt en klanten

"Er zijn relatief veel mensen die iets goed kunnen, en relatief weinig mensen die het goed kunnen verkopen." Veel zzp'ers in de zorg hebben het goed, omdat er sprake is van een krappe arbeidsmarkt. Je zou door het vele werk bijna vergeten dat een eigen, unieke boodschap hoort bij zelfstandig ondernemerschap. Wat is die van jou? "Waar vind jij als zzp’er klanten en hoe maak je ze fans van jouw bedrijf? En hoe pleeg je acquisitie?" Zzp BOOST Noordoost Brabant vraagt zich af waar voor jou als zzp'er jouw toegevoegde waarde ligt. Wat maakt jou interessant? Onlangs spraken we Angelique, die de bouw van haar website aangegrepen heeft om na te denken over haar boodschap.

Schijf 4: innovatie en ontwikkelen

Voor zzp'ers in de zorg geldt dat het belangrijk is om jezelf te onderscheiden van iemand in een dienstverband. Alleen dan voorkom je een verkapt dienstverband en onderstreep je jouw eigen ondernemerschap. Veilig werken als zzp'er in de zorg gaat dus over zelfstandig ondernemerschap"Er zijn maar weinig ondernemers die het zich kunnen permitteren om niet in zichzelf en hun producten- of dienstenaanbod te investeren. Denk je wel eens na over jouw aanbod en of het nog passend is?", zo vraagt zzp BOOST zich af. Hou je rekening met aangescherpte wetgeving of maatschappelijke inzichten in jouw vakgebied? Zeker voor zzp'ers in de zorg liggen er veel kansen. De Wtza en Wkkgz hebben daarvoor gezorgd.

Schijf 5: persoonlijke effectiviteit

Wat is ondernemend gedrag zonder een fitte professional? Als ondernemer heb je "lef, visie, doorzettingsvermogen, veerkracht en ambitie nodig". Ben je in staat jezelf steeds weer te motiveren? Zeker in de zorg krijg je nogal wat te verwerken en is het imago van de zzp'er in de zorg lang niet altijd positief. "Doe je aan zelfreflectie wanneer iets niet loopt zoals je het graag ziet? En hoe ga je als zelfstandig ondernemer om met tegenslag en teleurstelling?". Om het goed vol te kunnen houden en de juiste balans te vinden is het verstandig om te investeren in slim werken en bijvoorbeeld coaching om jouw bedrijf duurzaam te houden.

Welke initiatieven voor de arbeidsmarkt zijn er binnen jouw regio?

Heb jij je weleens georiënteerd op de lokale initiatieven voor de arbeidsmarkt? Veel regio's zijn actief met het stimuleren van ondernemerschap. Als zzp'er in de zorg kun je daar mogelijk iets mee. In dit voorbeeld hebben we de boodschap van zzp BOOST Noordoost Brabant onder de aandacht gebracht. Misschien is er binnen jouw eigen regio wel een ander voorbeeld waarbij ondernemerschap wordt gestimuleerd. Delen wordt op prijs gesteld.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg