Nu aansluiten

Wtza

Alles over de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Volgens deze wet moeten nieuwe zorgaanbieders zich melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook moeten alle zorgaanbieders vindbaar zijn in een openbaar portaal.

De Wtza geldt voor zzp'ers in de zorg

Sinds 1 januari 2022 is de Wtza van kracht. Van zzp'ers in de zorg die na 1 januari 2022 starten, wordt verwacht dat zij zich eerst melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de vragenlijst invullen. Dit heet de Wtza 'meldplicht'. Iedere starter in de zorg heeft deze meldplicht en moet zich voor de Wtza aanmelden. 

Ook moeten alle nieuwe én bestaande zzp'ers in de zorg vindbaar zijn in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) en voldoen aan de eisen van de Wkkgz en de Jeugdwet. Dit gaat verder dan alleen een aansluiting op een klachtenportaal.

Wtza stappenplan

Voor veel zorgmedewerkers die willen starten als zzp'er in de zorg werkt de Wtza verwarrend. Hoe zit het nu precies?

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten uit ons Wtza stappenplan:

Tip: volg ons gratis Wtza webinar of Webinar voor starters.

Wtza aanmelden

Jezelf voor de Wtza aanmelden is een éénmalig proces waarbij je een vragenlijst moet invullen. De antwoorden op deze vragen stuur je in naar de Inspectie. Sinds 1 januari 2022 is dit verplicht. De verplichte vragenlijst vind je op de website van Toetredingszorgaanbieders.nl. Je kunt alleen inloggen op de vragenlijst via eHerkenning. Dit is een soort beveiligde digiD voor bedrijven. Deze eHerkenning moet je eerst aanvragen en toegestuurd krijgen. Zorg ervoor dat je jezelf meldt bij de Inspectie voordat je start met werken als zzp'er in de zorg. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete.

Wtza aanmelding bewijzen

Vraagt een opdrachtgever of een bemiddelingsbureau naar bewijs van jouw Wtza aanmelding? Laat dan zien dat je ingeschreven staat op het Zorgaanbiedersportaal.

Zo pak je dat aan:

  • Zoek jouw bedrijfsnaam op in het Zorgaanbiedersportaal (LRZa);
  • Klik op de link naar jouw openbare profiel en check de gegevens;
  • Kopieer de link naar jouw profiel en sla deze ergens op;
  • Deel deze link met opdrachtgevers of een bemiddelaar als bewijs;

Met het certificaat van ZZP-erindezorg.nl laat je zien dat je met de eisen aan de slag bent.

Wtza eisen voor zzp'ers

Zzp'ers in de zorg moeten een klachtenregeling en een kwaliteitssysteem hebben. Deze twee onderdelen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Dit houdt in dat je het volgende op orde moet hebben:

* is inbegrepen in het basis kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl

Deze eisenlijst is gebaseerd op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

 

Wtza abonnement

Met één abonnement heb je jouw basis op orde: klachtenregeling, kwaliteitssysteem, VOG aanvraag, online training en maandelijkse update voor zzp'ers in de zorg.

Meer over wtza abonnement

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Elke twee weken de belangrijkste updates over zzp in de zorg in je mailbox.

Meld je aan